(ВИДЕО)ТЕСТИРАНИ ПРВИТЕ АВТОНОМНИ ВОЗИЛА СОЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ ОКСФОРД

Инжинерство
Typography

Моментално системот го поддржуваат и луѓето бидејќи британскиот закон бара автономното возило да има човек кој во секое време би бил подготвен да ја преземе контролата. 

„Oxbotica“, подружница на британскиот Универзитет Оксфорд, започна тестирање на автономна достава на храна на подрачјето на Лондон. Во проектот соработувале со „Ocado Technologies“, развојна подружница од истоимениот британски онлајн супермаркет. Моментално тестирањето се спроведува само на подрачје на Кралската околија во Гринвич, а целта на проектот е да се тестираат возилата кои возат сами, а притоа не ја загадуваат околината.

Возилото наречено „CargoPod“ е целосно електрично, така што не ја заградува околината, и не произведува никаков звук. Со самото тоа, возилото е погодно и за некои подрачја во самиот град во кој класичните автомобили немаат пристап. За движење низ Лондон, возилата го користат Селен системот за автономно возење.

Регистрирајте се со вашето име и емаил адреса на нашиот сервис и бидете секогаш во тек со новости од Македонија и Светот.